א י י נ ג א ר   י ו ג ה   ב ג ל י ל
 
עמוד הבית  * מהי איינגאר יוגה?  * אודות המרכז  * לוח השיעורים  * סדנאות מיוחדות  * מאמרים  * לזכרו של ב.ק.ס איינגאר  * גלריית תמונות  * כתבים  * רכישת הספר של רחלי  * About Rachely  * A place to practice and stay  * מקום לתרגל ולהשאר

מחברת פתוחה - יוגה לנשים

Platinum jubilee - all India women's conference

"היד שמנענעת את העריסה היא המובילה, המנהיגה את העולם"

תרגום חופשי תוך כדי הרצאה, כנס "כל נשות הודו”, פונה, 2003.
ד"ר גיטה איינגאר מוזמנת לתת הרצאה בערב הפתיחה אשר כלל נאום של שר המכהן בממשלה שסקר את מאבקן של הנשים למימוש זכויותיהן בחברה ומעמדן לאורך כל השנים מהעת העתיקה ועד עכשיו, וחלוקת תוארי כבוד לנשות מפתח בתחומים שונים: דת, מחקר מדעי, יזמות עסקית, תרבות, עיתונאות ועוד.

Woman carrying water

יוגה בחיי האישה

חלק ראשון – מבוא

מקום היוגה בחיי האישה ידוע: זהו שפע וטוב שקיבלנו מהאבות המייסדים - חלקו נשאר חסוי ואותו יש לחפור, לחפש, ולגלות כמה הוא בריא לנו.

בתקופה הוודית לנשים היה יותר חופש. תהיו מופתעים לדעת שבתקופה זו היו יוגיניות גדולות שהלכו לארמון, התווכחו והתערבו על יוגה והאופנישדות . החכם פתנג'לי שנתן את ידע היוגה בצורת סוטרות, קיבל אותו מאמו גוניקה. האם היא שלימדה את בנה ועכשיו יש לו מקום חשוב בהוראת היוגה. ברמהיאנה, בוודאי כולכם קראתם (אנחנו הנשים ידועות ברגשיות שלנו בבעיותנו) קושליה (אמו של רמה) היתה מאוד מצוברחת על שרמה נשלח לג'ונגל. כשבא לבקש ממנה ברכה לפני צאתו לדרך, היא אמרה לו: "המינד שלי לא יציב, אני מוטרדת, במקום שתהיה מלך אתה נשלך מכאן. חכה שאקבל מצב רגשי יציב לפני שאברך אותך אחרת בירכתי תהיה לשווא". אז היא תרגלה אסאנות ופראנאימה (לפי ולמיקי רמהיאנה). נשים בתקופה הקדומה היו בקיאות בתחום זה והעבירו את הידע לדורות הבאים. ידע עתיק אך אקטואלי למה שנחוץ בחיים.

התרגול ביוגה חשוב מגיל צעיר. מחינוך פיזי בבית-הספר עם דגש על אסאנות, עד לחינוך לערנות מנטלית ופיתוח מצפון ומוסר תוך כדי שמירה על איזון פיזיולוגי. היציבות נשמרת בכל הרמות, בזמן ההתבגרות ובהמשך כאשר כנשים אנחנו פוגשות את החיים במצבים שונים. היוגה עוזרת בזמן מחזור, הריון ולגיל המתקדם יותר. דרך תרגול היוגה נוכל להסתכל פנימה ולקבל תמונה בהירה. זהו לא מסע קצר, צריך להיזהר לא לסטות, להישאר במקור ולשמור על טוהר הלימוד. כשמתרגלים יוגה כסדהנא(=תרגול רוחני) התהליך הוא לכל החיים. אפשר להתחיל בכל גיל, הדרך פתוחה לכל אחד ואחת. על אף המגבלות שלנו אנחנו צריכים למצוא את האוצר שהתרגול נותן לנו כדי שנוכל להתקדם. בהאטא יוגה פראדיפיקה נכתב שיש תנוחות יוגה כמספר היצורים בעולם.

בדרך כלל בריאות נחשבת כשאין מחלה - אך זו לא בריאות לפי היוגה . בבהאגוודגיטה בפרק שני,נכתב שמי שיודע איך לשבת, איך ללכת ואיך לדבר הוא הבריא. בריאות זה מצב של איזון פיזי, נפשי ורוחני. גם ברוחניות אפשר להגזים - צריך לאזן את הרוחניות עם הארציות.

חלק שני - תרגול

(צוות מתרגלות בכל חתך הגילאים מבצע את התנוחות)

דרך האסאנות השונות אנחנו מקבלים מגוון של תנועות - בסוריה נמאסקאר (ברכה לשמש) יש התארכות של הזרועות, פתיחת בית החזה, הארכת השדרה (שחרור של דיסק דחוס), עבודת הברכיים שמונעת זקנה ושיווי משקל. נפח הראות גדל, והנשימה מתרחבת.

img3 img2 img1

תנוחות עמידה - במרכז החדר, עם תמיכה של כיסא, בהריון ישיבה על הכיסא עוזרת בהארכת השדרה והבאת מרחב לעובר (ויראבדראסאנה שתיים).

img10

שיווי משקל - ילדים בבית הספר צריכים וריאציות רבות - יש להם את הכוח והיצירה שבאה לביטוי בתנוחות, זהו אתגר בשבילם. וסישטהאסאנה ללא הרמת רגל: וריאציה קלה המתאימה לאוסטאופורוזיס, הכאב פוחת.

img9

img8 כפיפות קדימה ועבודה על שרירי הבטן / אברי הבטן הפנימיים - טובות לכל הגילאים.

בזמן מחזור כשיש דימום חזק אופוישטהא קונאסאנה מועילה, משחררת עצבנות. בהריון מתקבלת הארכת השידרה, נערות צעירות ירוויחו מתנוחה זו.

פריפורנה נוואסנאאוביאפאדהאנגושטהאסאנה - תנוחות המורידות שומן המצטבר מעל גיל ארבעים.ג'אנו שירשאסאנה עם תמיכה של כיסא לראש טובה בזמן סחרחורת. כיפוף הברך והורדת הפטלה - מניעת אוסטופורוזיס. עם גב קעור וראש מוטה אחורה,נוקשות בגב משתחררת.

סופטא קורמאסנה - הכיפוף האינטנסיבי מעלה את שאלת ההצלחה או הכישלון.

תנוחות קשורות - יוגה נידרה אסאנה, אקה פדה ג'אנו שירשאסאנה, סופטא פדאנגושטאסאנה - דרוש חינוך לתנוחות אלו. יש להן פוטנציאל עצום והן חשובות לנשים. את הילדים צריך לעודד לבצע אותן גם עם התנוחה לא מלאה.

img11

תנוחות שיווי משקל על הזרועות - כמו באקה אסאנה מביאות יציבות. כאשר אין יציבות עודף גמישות הוא כמו מחלה.

img12

img5 תנוחות הפוכות - יש בהן חשיבות ליציבות נפשית רגשית, כדי שנוכל להתבונן בעצמנו כמו במראה. השימוש בעזרים התפתח תוך כדי בעיות שעלו בזמן התרגול וחיפוש דרכים להקלה בביצוען - כמו צוואר תפוס, עייפות לאחר עבודה וכו'. כשהשרירים עייפים ואנחנו יודעות שגם בבית מחכה עבודה אפשר לעשות סרוואנגאסאנה על כיסא. התנוחה נותנת ביטחון מגינה על הראות והלב, הצוואר מונח כך שאין עליו משקל, והאנרגיה מתחדשת. אותן השפעות מתקיימות גם בהלאסאנה על כיסא.

כפיפות אחורה - אורדואדהנוראסאנה, ויפאריטהדנדאסאנה וכו' - שמירה על רעננות ומניעת הזדקנות. בירכיים ושידרה ראשונות להזדקן ,כשהחלונות סגורים אין אויר, השינוי מבפנים יבוא על-ידי פתיחת קידמת השידרה, הסביבה תשתנה וחמצן יגיע לכל מקום.

img6 img7

img4 סרוואנגאסנה - היא אם התנוחות כמו שאימא האישה, חשובה לאחדות המשפחה ויש לה תפקיד מאחד בחברה והכוח לכך, תנוחה זו עובדת על כל פינה בגוף, משפרת את המחזוריות וטובה למוח.

סטו בנדהא סרוואנגאסאנה - עם תמיכת הידיים, עם קוביה - הבאת פתיחה חזקה לחזה והוצאת הנקטאר החבוי החוצה.

הרפיה - אין שיטה מוגדרת אלא יש תנוחות השומרות אותנו במצב של הרפיה. איפה הייתי? לא הייתי על האדמה...

כל זה הוא ידע עתיק שניתן מאישה לאישה. על פראנאימה לא נרחיב מכיוון שזהו תרגול הנעשה בעיניים עצומות.


למחרת ובמשך היומיים הבאים, כל בוקר כשעדיין חושך בחוץ, גיטהג'י לימדה שעורים למתחילות שעשו את צעדן הראשון ביוגה. התרגול התקיים באוהל גדול בתנאים מינימליים והיה מאלף.
סיכום של שלושת ימי התירגול:

..."האספקט המודגש הוא תנוחות עמידה. הן בטוחות גם כשיש בעיות בעמוד השידרה. צריך ללמוד לאזן את הגוף האורגני - אברים פנמיים, עם הגוף החיצוני - המיבני. תתחברו אל הנשמה בפנים ומשם דעו מה אתן עושות. תגידו לילדיכן ונכדיכן להיות עם בהונות הרגליים קדימה בתנוחות עמידה (גם בישיבה בדאנדאסאנה) אצבעות הפונות החוצה מראות על נפילה של ירכיים חיצוניות המובילה לבעיות שדרה והתמוטטות החוליות.

img13

כשאתן מחליטות לתרגל תרצו לבחור את שעות הבוקר המוקדמות, אך הגוף עדיין נוקשה. כדאי לבחור את השעה 9.00. אפשר לשתות קפה, אם רעבים ביסקוויט או טוסט ואם אפשר להימנע מאוכל זה טוב. ניתן לתרגל גם אחר הצהריים ארבע שעות לאחר הארוחה. אחרת על אף שאתן חושבות שעיכלתן את האוכל - בתרגול תרגישו סחרחורת, בחילה, בעיות בלב וכל זה יכול לנבוע מתרגול מוקדם מידי לאחר האוכל. יש לשמור על מרווח. יש לבדוק את התרוקנות שלפוחית השתן ואת פעילות המעיים אחרת אפשר לקבל "בלק אאוט", כאב בחזה, דופק מואץ וכו'. אל תתעסקו בדיאטה שמרנית: התחילו בתרגול, תבססו אותו ואז הגוף הפנימי והצרכים שלו ישתנו בהתאם.

באופן טבעי לא תהיו מעוניינות באוכל קיצוני - זה יפריע לכן. כדאי לא לאכול חריף מידי ויותר מידי. אתן מסוגלות לוותר על תרגול יוגה ולא על האוכל. כשמתרגלים בצורה סדירה דברים אלו יבואו בחשבון. לא לעשות מקלחת חמה לפני התרגול מפני שכלי הדם מתרחבים וזרימת הדם המהירה עלולה לגרום לסחרחורת. כמו כן הגוף לא מגיע לטמפרטורה הרגילה וההזעה מתחילה בעקבות פעילות בלוטות. טיגון בשמן עמוק מפריע לתרגול. לאחר רחיצת הראש שלוש שעות הפסקה נדרשות כדי לאפשר שקט. לא ללכת בשמש כדי לא להזיע ולמנוע עייפות (לפני התרגול).

img14
img15

"תתחילו את התרגול מחשיפה איטית של פני השטח (START FROM THE SCRATCH) - אל תקפצו מהר מידי"...

רחלי צי'ני  * מרכז איינגאר יוגה בגליל, מצפה מתת  * 054-552-2112  * [email protected]